Installaties in de woningen

Sanitaire installaties

De standleidingen van de binnenriolering worden uitgevoerd in PVC. De overige binnenriolering wordt ook uitgevoerd in PVC. De balkonafvoeren/hemelwaterafvoeren aan de achterzijde worden uitgevoerd in PVC en de straatzijde in zink.

Verwarmingsinstallatie

Voor de berekening van de centrale verwarmingsinstallatie capaciteit gelden de berekeningsgrondslagen conform de uitgave van ISSO-publicatie 51 welke op dit werk van toepassing is. De warmteopwekking vindt plaats met een lucht/water warmtepomp. De warmteafgifte bij de woningen vindt plaats via vloerverwarming in de woonkamer, gang en slaapkamers. De temperatuurregeling vindt plaats d.m.v. een thermostaat situering conform tekeningen. De hieronder vermelde ontwerptemperaturen moeten per ruimte bereikt en onderhouden worden bij gelijktijdige verwarming van alle vertrekken:
Woonkamer 20°C
Keuken 20°C
Slaapkamers 20°C
Badkamer 22°C
Hal 15°C
Toiletruimte(n) 15°C
Buitenberging onverwarmd

Ventilatie

De woningen worden voorzien van een warmte terugwin (WTW) unit. De lucht die wordt afgezogen in de keuken, badkamer en toilet wordt door de WTW langs een warmtewisselaar geleid. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gebruikt om de aangevoerde verse lucht voor te verwarmen en vervolgens de ruimten in te blazen via kanalen welke zich in het plafond bevinden. De “verse” luchttoevoer wordt gevelzijdig aangezogen, de vervuilde lucht wordt bovendaks afgevoerd. De WTW is voorzien van een ByPass zodat de buitenlucht in de zomer niet onnodig opgewarmd wordt.

Elektrische installatie

De elektrische installatie wordt aangelegd vanuit de meterkast en verdeeld over de groepen naar de diverse aansluitpunten. De installatie voldoet aan de NEN 1010.

E- installatie

De wcd en schakelaars worden als inbouw uitgevoerd met uitzondering van de berging en meterkast waar de installatie als opbouw wordt uitgevoerd.

PV-panelen

Op de woningen worden zonnepanelen geplaatst e.e.a. conform artist impressies.
Onderverdeling:
Bnr. 1, 17: 3 stuks pv panelen
Bnr. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16: 2 stuks pv panelen
Bnr. 20, 21, 22: 4 stuks pv panelen
Bnr. 18, 19: 6 stuks pv panelen

Omvormer
Van de panelen lopen kabels naar de omvormer. De omvormer wordt bij de woningen in huis geplaatst tegen een muur of wand. Meestal dicht bij de zonnepanelen, binnen een afstand 7 á 10 meter. Een grotere afstand vanaf de panelen is mogelijk maar dan moeten er dikkere kabels (van panelen naar omvormer) worden toegepast, hiervoor is een meerprijs van toepassing.